Sinaia are o populatie de 14,636 de oameni si a fost denumita dupa Manastirea Sinaia in jurul careia a fost contruita; manastirea a fost la randul ei numita dupa Muntele Sinai. Regele Carol I al Romaniei si-a construit casa, Castelul Peleş, langa oras.
Sinaia este la aproximativ 60 de km nord-vest de Ploieşti si 50 de de km sud dde Braşov, intr-o zona muntoasa pe valea Prahovei, imediat la est de Muntii Bucegi. Altitudinea variaza intre 767 si 860 metri.

Orasul este o destinatie faimoasa pentru alpinism si sporturi de iarna, in special ski-ul. Printre locurile marcante se numara Castelul Peleş, Castelul Pelişor, Manastirea Sinaia, Cazino-ul şi gara Sinaia.

Sinaia , avand un climat submontan, este caracterizata de o vreme extraordinar de placuta de-a lungul intregii veri cu temperaturi medii de 15 grade Celsius si ierni moderate cu temperaturi medii de -4 grade Celsius, pe cand media anuala ramane la 7 grade Celsius. Un strat de zapada cu o grosime medie de 60 cm acopera muntele din a doua jumatate a lunii noiembrie pana la sfarsitul lui martie favorizand o varietate de activitati si sporturi de iarna.

Aerul curat al statiunii Sinaia este renumit in toata lumea pentru calitatile sale terapeutice atragand multi turisti ce sufera de astm si alte boli respiratorii. Sinaia este recomandata in tratamentul unei game largi de afectiuni: neurologice, cardiovasculare, respiratorii, digestive si hepato-biliare, renale, endocrine, pentru covalescenta si anemii. Presiunea atmosferica scazuta de 670 mm coloana de mercur, atmosfera puternic ionizata, cu un aer curat, fara praf si alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, numeroasele izvoare cu ape minerale sufuroase, bicarbonate, calcice, cu magneziu, cu oligominerale, constituie principalii factori de cura.
Colaj Castel Peles


Aflat in Sinaia, la o distanta de vila usor de parcurs pe jos, Castelul Peleş a fost construit ca resedinta de vara a lui Carol I, primul rege al Romaniei. Astazi, Castelul Peleş, fiind atractia turistica principala in Sinaia, este un muzeu si este considerat unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice din Romania. In acest suberb castel, construit intre anii 1875 si 1883, pot fi observate diverse stiluri arhitectonice, de exemplu elemente ale Renasterii Germane alaturi de elemente in stilul Gotic.
La intrarea in castel, vezi fi uimiti de bogatia design-ului interior, caracterizat printr-o abundenta a decoratiunilor din lemn.
 
Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia a fost construita in 1695 de un cavaler numit Mihai Cantacuzino si mai tarziu, numele manastirii a fost dat orasului care a rasarit in jurul ei. Aceasta frumoasa manastire, aflata la o distanta mica fata de vila, atrage anual multi turisti religiosi din toate partile lumii.
 
Ski in Sinaia
Sinaia este una dintre cele mai importante statiuni de ski din Romania. Ea ofera diverse partii, potrivite pentru toate nivelurile de experienta. Este una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Europa, spectaculoasa prin cadrul natural si prin historia ei. Pe timpul iernii zapada este abundenta in Sinaia, incepand sa cada de la starsitul lui septembrie pana pe la starsitul lui martie.
Grosimea media a stratului de zapada ce acopera statiunea este de 70 de cm, fapt ce permite desfasurarea sporturilor de iarna de-a lungul intregii ierni.
 
Vila Retezat se afla la 10-15 minute distanta de centrul orasului si la 5 minute de telecabina.

Harta Vila Retezat Sinaia